Waarom is een wachtwoord manager belangrijk?
Een wachtwoordmanager is belangrijk omdat het u kan helpen om sterk beveiligde wachtwoorden te gebruiken en deze gemakkelijk te beheren. Wachtwoordmanagers slaan uw wachtwoorden op in een beveiligd archief en kunnen deze ook automatisch invullen wanneer u zich aanmeldt bij websites of apps.
Een wachtwoordmanager is ook handig omdat het u kan helpen om unieke wachtwoorden te gebruiken voor elke account. Dit is belangrijk omdat het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts een veiligheidsrisico is, omdat als een van die accounts wordt gehackt, de andere accounts ook in gevaar komen. Met een wachtwoordmanager kunt u gemakkelijk unieke wachtwoorden voor elke account genereren, wat het risico op inbraak verkleint.
Een wachtwoordmanager kan ook nuttig zijn als u moeite heeft om sterk beveiligde wachtwoorden te onthouden. In plaats van dat u probeert om al uw wachtwoorden te onthouden, hoeft u alleen maar uw ene hoofdwachtwoord voor de wachtwoordmanager te onthouden.
Tot slot kan een wachtwoordmanager ook helpen om de beveiliging van uw accounts te verhogen door extra beveiligingslagen, zoals multifactor authenticatie, toe te voegen.
Kortom, een wachtwoordmanager kan u helpen om sterk beveiligde wachtwoorden te gebruiken en te beheren, het risico op inbraak te verkleinen en de beveiliging van uw accounts te verhogen. Het is daarom aanbevolen om een wachtwoordmanager te gebruiken om uw wachtwoordbeveiliging te versterken.
Welke wachtwoord managers zijn er?
Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar op de markt, zowel gratis als betaald. Sommige populaire voorbeelden in willekeurige volgorde zijn:
- Bitwarden: Bitwarden is een wachtwoordmanager die wachtwoorden opslaat in een beveiligd archief en deze automatisch kan invullen wanneer u zich aanmeldt bij websites of apps. Bitwarden is beschikbaar als browseruitbreiding voor verschillende webbrowsers en heeft ook mobiele apps voor Android en iOS.
- 1Password: 1Password is een wachtwoordmanager die wachtwoorden opslaat in een beveiligd archief en deze automatisch kan invullen wanneer u zich aanmeldt bij websites of apps. 1Password is beschikbaar als browseruitbreiding voor verschillende webbrowsers en heeft ook mobiele apps voor Android en iOS.
- Dashlane: Dashlane is een wachtwoordmanager die wachtwoorden opslaat in een beveiligd archief en deze automatisch kan invullen wanneer u zich aanmeldt bij websites of apps. Dashlane is beschikbaar als browseruitbreiding voor verschillende webbrowsers en heeft ook mobiele apps voor Android en iOS.
- KeePass: KeePass is een gratis, open source wachtwoordmanager die wachtwoorden opslaat in een beveiligd archief en deze automatisch kan invullen wanneer u zich aanmeldt bij websites of apps. KeePass is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.
- Enpass: Enpass is een wachtwoordbeheerapplicatie die beschikbaar is voor verschillende platformen, zoals Windows, macOS, Linux, iOS en Android. Het helpt gebruikers om hun wachtwoorden op te slaan en te beheren op een beveiligde manier, zodat ze niet hoeven te onthouden of op te schrijven. Enpass biedt ook opties voor het automatisch genereren van sterk wachtwoorden en het invullen van wachtwoorden op websites en apps.
Er zijn ook andere wachtwoordmanagers beschikbaar, dus het is aanbevolen om verschillende opties te onderzoeken voordat u een beslissing maakt. Houd er rekening mee dat sommige wachtwoordmanagers alleen beschikbaar zijn voor bepaalde besturingssystemen of webbrowsers, dus het is belangrijk om te controleren of de wachtwoordmanager die u overweegt geschikt is voor uw specifieke behoeften.
Welke oplossing adviseren wij?
Wij geven zelf de voorkeur aan KeePass, maar dit is een behoorlijk technische applicatie, wij raden ook Enpass aan omdat het synchroniseert met verschillende clouddiensten waar onder onze Nextcloud oplossing. Enpass is gebruiksvriendelijker maar minder uitgebreid.
Hoe kan ik een wachtwoordmanager het beste inrichten?
Om een wachtwoordmanager op de beste manier in te richten, kunt u de volgende stappen volgen:
- Kies een wachtwoordmanager: Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar, dus het is aanbevolen om verschillende opties te onderzoeken voordat u een beslissing maakt. Controleer of de wachtwoordmanager die u overweegt geschikt is voor uw specifieke behoeften, zoals het besturingssysteem of de webbrowser waarmee u werkt.
- Installeer de wachtwoordmanager: Volg de instructies van de wachtwoordmanager om deze te installeren op uw computer of mobiele apparaat. Dit kan meestal worden gedaan door de wachtwoordmanager te downloaden van de website van de leverancier en deze te installeren volgens de aanwijzingen.
- Maak een hoofdwachtwoord aan: U zult een hoofdwachtwoord nodig hebben om toegang te krijgen tot uw wachtwoordmanager. Maak een sterk hoofdwachtwoord aan en onthoud dit of schrijf het op een veilige plek op.
- Voeg wachtwoorden toe: Voeg wachtwoorden toe voor al uw accounts door de wachtwoordmanager te gebruiken om deze op te slaan. Als u nog niet eerder sterk beveiligde wachtwoorden hebt gebruikt, is het aanbevolen om de wachtwoordmanager te gebruiken om nieuwe, unieke wachtwoorden te genereren voor elk van uw accounts.
- Activeer multifactor authenticatie: Als de wachtwoordmanager multifactor ondersteund kunt u deze functionaliteit gebruiken. Anders kunt u een externe MFA app gebruiken.
- Gebruik de wachtwoordmanager: Wanneer u zich aanmeldt bij websites of apps, zal de wachtwoordmanager uw wachtwoorden automatisch invullen.
Heeft u hulp nodig bij uw keuze of het inrichten van een wachtwoordmanager? Neem dan vrijblijvend contact op.